marți, 15 septembrie 2009

Despre Vibratii

Am sa incerc alaturi de voi sa construiesc teoria diapazonului.Diapazonul este acel accesoriu muzical cu ajutorul caruia se acordeaza instrumentele,generind un ton etalon,si care alaturi de metronom care genereaza ritmul,acel tic tac,sunt instrumentele intelegerii unor aspecte care par banale,cel putin pentru muzicieni,insa ele stau la baza vietii,la baza evolutie si a creatiei,cu tot cea ce implica asta.Este vorba de un fenomen fizic,si anume rezonanta,dar care are corespondenta si dincolo de fizic,in toate cimpurile vibrationale universale,insa daca cunoastem cele ce se vad,cele ce nu se vad ni se vor arata.Deci,revenind la diapzon,indiferent cit de tare il lovim de masa,el genereaza acelasi ton,in principiu nota mi,daca il lovim mai tare creste doar intensitatea sunetului, nu si frecventa.Din acest punct de vedere,tot cea ce exista,fizic sau nu,este un diapazon,fiecare atom are frecventa proprie,insa prin diverse actiuni,intensitatea lui creste sau scade,iar prin interactiunea cu alti atomi,creeaza fenomenul de rezonanta,in care frecventele diferite tind sa se acordeze si sa se armonizeze la unison.Important este faptul ca frecventa etalon se pastreaza indiferent de actiune,cea ce se acordeaza generind rezonanta este intensitatea cu care emite acest etalon particular.Bogatia de frecvente diferite care tind sa se armonizeze in intensitate,este marea simfonie cosmica numita si muzica sferelor,in care toata gama infinita de cimpuri vibrationale se intrepatrund,rezultind intreaga creatie cu tot cea ce se afla in ea.Un chimist sau un fizician ar putea combate aceasta colaborare in intensitate,prin constatarea faptului ca la nivel atomic se produc de fapt schimburi electrice,insa dragi prieteni,cea ce putem constata in laborator,sau prin formule matematice,sunt doar efectele unor cauze atit de marete,incit tocmai focalizindu-ne pe aceste efecte,nu putem percepe aceasta mareata simfonie universala,fiindca desi orice parte reflecta intregul,a constientiza sau percepe numai partea,este un fel de autoexcludere fata de intreg.Deschiderea fata de intreg,fata de tot,ne ajuta sa intelegem cum aceste parti,atomi,oameni sau cutii de chibrituri isi cinta simfonia slavind creatia,insa fara nimic spectaculos in asta,prin fenomene simple de rezonanta.
Un alt instrument pe care l-am prezentat la inceputul aceste postari,este metronomul,aparent independent si fara nici o legatura cu diapazonul,care intre timp a evoluat si a devenit pian,imprietenindu-se cu multe alte diapazoane pe frecvente diferite.Interpretul la buchetul de diapazoane,pian daca vreti,imprima frecventei parte si intreg un ritm aparte,tango sau vals,gigs sau rumba,in timp ce metronomul din spate,tic tac tic tac,imprima ritmul de baza,masura in care se incadreaza interpretarea,si aici trebuie sa punctez diferenta intre interpretare si creatie,intre a cinta dupa partitura si a compune efectiv.Acest cimp infinit de frevente aflate in acelasi ritm de baza al metronomului universal,suntel noi,Omul,creatorul,singurul capabil sa interpreteze si sa compuna simfonia care la un nivel foarte larg,o numim viata.Inima noastra bate ritmul blind al unverturii in momentele de liniste si pace,sau mai agitat atunci cind trairea noastra tinde sa devina rock,sau aritmic in marile oscilatii care ne caracterizeaza viata,trecind usor de la un ritm la altul.Daca vrem sa ascultam muzica universului,incepem prin a ne asculta inima,ritmul propriu in functie de partitura pe care o interpretam,sau,de ce nu?o compunem.
Si acum,prieten drag,sa incerc sa iti raspund tie,atunci cind imi spui ca nu simti aceasta vibratie care de fapt este muzica pentru cei care stiu sa asculte.M- ai montat si m-ai sustinut,incurajind cea ce eu am ignorat,iar pentru a fii in rezonanta,am compus pentru tine frecvente noi,analogii de fapt,muzica in cuvinte pentru ca impreuna,suntem cea mai mareata orchestra.Orientarea intelectuala,prin intelegere si cunoastere,ne face buni interpretii,citeodata si buni dirijori fiindca ne cunoaste bine partitura,dar de multe ori ignoram propriul metronom si de aici fenomenul de interferenta,un alt proces oarecum opus rezonantei,in care desi frecventele sunt aceleasi,intensitati diferite,sau chiar frecvente care se intrepatrund gresit,creeaza micile aspecte false ale vietii,iar un observator cu ureche muzicala buna este neplacut impresionat,Observatorul suntem tot noi,insa transpus pe alta lungime de unda,in care muzica este mai mult un fel de liniste dinamica,iar acesta liniste este de fapt compozitorul,Spiritul.
Oamenii sunt cimpuri vibrationale,trupul si fenomenele adiacente tine basul si cu toba mare,insa gindurile si sentimentele,reflectia si linistea interioara cinta marea simfonie care suntem,rezultind o si mai mare simfonie care este viata.Ca totul a inceput sa sune a opera rock,are si asta farmecul ei.Daca vrem sa compunem altceva,inca mai trebuie sa ne intelegem partitura pe care o avem de interpretat,insa avem acea libertate a ascultatorului,acea liniste care observa armonia sau notele disonante,si avem si metronomul propriu,glasul inimii,care este mai degraba un metronom decit o pompa,desi corespondentul fizic pare sa fie pompa.Ideea de masini biologice pe care partitura rock incearca sa o interpreteze este minunata in interpretare,dar nesatisfacatoare atunci cind vrem sa compunem si noi ceva.Cele doua fenomene aparent fizice,rezonanta si interferenta,in analogie cu frecventa si intensitatea sunetului,in analogie cu faptul ca avem parte de doua forme diferite,barbati si femei si multe alte analogii ne ajuta sa putem compune ceva.La inceput muzica gen" melc melc codobelc",dar felul cum va suna simfonia la care ajungem cind DEVENIM buni compozitori este imprevizibil,insa maret fie si numai ca idee,surpriza si emotia primei auditii,ne apartine,insa adevaratul compozitor,linistitul spirit,nu se va opri la o partitura,va compune mereu,iar noi avem de ales,intre a asculta,a interpreta sau a compune alaturi de marele compozitor.
Totul e vibratie,staticul,asa cum am sugerat,e basul si cu toba mare,si daca citeodata nu simtim vibratie,inseamna ca noi suntem basul,dar cu posibiltatea de a deveni vioara I,sau si mai deosebit,solistul.Aceasta imagine nu are scop,ci sens,iar sensul simfoniei,care asa cum am spus,SUNTEM,este insasi viata.Si va multumesc pentru interpretare tuturor,in speranta ca o sa compunem cea mai mareata simfonie impreuna.

13 comentarii:

 1. Un placut modul de a exprima prin cuvinte toate acestea.

  Deosebit !
  Multumesc !

  RăspundețiȘtergere
 2. Cea mai măreață simfonie din lume se compune în orice moment. Și este, în același sens, perfectă, în orice moment.

  În afară de asta, sunt de acord cu tine complet. Ai surprins foarte frumos cîteva aspecte deosebit de importante.

  Numai bine.

  RăspundețiȘtergere
 3. Draga Ady,

  Oleaca de sihastrie nu strica nimanui. :) Ca sa poti fi in "acord" cu tine insuti, sa te asculti, sa-ti simti vibratiile in impletirea lor armonica, trebuie sa fii departe de zgomotele si stridentele lumii moderne.

  Poate ca Jean Jacques Rousseau cu indemnul la reintoarcerea la natura in noul context ar trebui reconsiderat si completat. Ar insemna astazi in primul rand reintoarcerea la natura umana si-apoi reintrarea constienta, "racordarea"-in termeni muzicali la natura, la univers.

  Teoretic stiu ca traim iluzia materialitatii, a solidului, a consistentei si ca de fapt suntem- inclusiv ca oameni, un camp vibrational intr-un ocean infinit de campuri asemanatoare intrepatrunsse. Mintea ma ajuta sa imi formez si imaginea. Practic... :) Tot mintea, probabil cu secventa "Eu", este cea care antifoneaza si bruiaza muzica sferelor.

  Ai reusit foarte sugestiv sa recreezi tabloul ansamblului, al orchestrei si al simfoniei universale, ale caror participanti atat ca instrumentisti dar si ca ascultatori suntem.

  Care stie si poate sa asculte...
  Asa ca oleaca de sihastrie... Nu?

  RăspundețiȘtergere
 4. Nu cred ca e nevoie neaparat de sihastrie,dar o iesire in natura din cind in cind nu strica.In rest, aceasta opera rock de care vorbeam in postare ne ocupa tot timpul,dar daca suntem atenti,numai la suprafata,in profunzime e atita liniste,infinita as putea spune.In acea profunzime ne intoarcem si de la ea plecam,indiferent ce facem si intreaga partitura se rescrie la infinit.

  RăspundețiȘtergere
 5. Frumos blog, frumoase articole.
  Te salută un adi

  RăspundețiȘtergere
 6. Salut daca vrei sa facem schimb de linkuri ..adaugama in lista ta de bloguri si trimite un mesaj la una din posturile mele cu adresa ta sa te adaug si io...o seara buna :)

  blogu meu-->
  http://seducatori.blogspot.com

  RăspundețiȘtergere
 7. Ai ceva de bine pe www.buriculpamantului.blogspot.com :)

  RăspundețiȘtergere
 8. LAMULTI ANI, ADY !!!
  ITI DORESC SARBATORI FERICITE ALĂTURI DE CEI DRAGI !!
  SI IŢI MAI DORESC IMPLINIREA TA PROPRIE, PRIN IMPLINIREA VISELOR TALE CARE SA TE CONDUCA MEREU CATRE PROFUNZIMI!!!
  P.S.: si ... poate ca ai sa revii printre noi!!!! Un om bun in plus face aerul sa vibreze mai inalt!! Inca o data La multi ani!!

  RăspundețiȘtergere
 9. TE ROG SA MA IERTI PENTRU CEVA...
  Cred ca normal, ai trecut de mult cu vederea ca nu ti+am raspuns la intrebare, facând curatenie pe ici si pe colo am descoperit o intrebare deosebit de interesanta pe care mi-o puneai de muuult... se face anul... in februarie...
  Iata cum suna:

  "Pe de alta parte,spune-mi te rog,la nivelul la care suntem,cele trei corpuri mental superior ,atmic si budic,cum pot fi exprimate si constientizate?In afara de analogia cu sfinta treime,tatal.fiul si spiritul,ce ar mai trebuii sa stim despre partea divina din noi?"

  Poate ca nu-i venise atunci randul, oricum nu a fost cu nici o intentie saritura peste ea, cred ca eram foarte ocupata cu problemele de serviciu si de aceea nu am vazut. Inca o data - scuza-ma, te rog!
  Trebuie sa fac un raspuns detaliat, pana sa abordez corpurile noastre superioare pe mult discutatul blog de sisteme corporale, pe care promiteam tot anul ca il voi realiza pana in decembrie. Dar bine, a fost foarte buna si activitatea pe care am avut-o, si sper ca oamenii m-au inteles deja.. Totusi, eu lucrez, si vom discuta detaliat despre toate aceastea. Deocamdata fac un raspuns mai scurt si pe urma mai vedem!

  RăspundețiȘtergere
 10. La multi ani buni si frumosi, draga Ady! :)

  RăspundețiȘtergere
 11. Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

  RăspundețiȘtergere