marți, 9 martie 2010

Micarea Zeitgeist Romania

Deoarece zeitgeist si proiectul venus au o noua prezenta iar documentarele si subtitrarea inca circula,incerca sa va prezint cum vad eu miscarea,avind in vedere ca pastrez legatura cu membrii ro ai miscarii,deci incepem sa ne cunoastem si sa construim cite ceva.
Legatura intre noi o realizam prin team speak,un program pentru conferinte pe internet,in fiecare seara fiind prezenti 10 20 de oamenii care isi prezinta punctul de vedere in cele mai diverse domenii,accentul fiind pe libertatea fata de sistemul materialist,cele mai importante idei fiind cele de autonomie energetica.Se vorbeste mult despre hho,despre motorul magnetic,despre motorul solar stirling,se fac schimburi de informatii,carti,trimiteri de site uri pe internet intr o atmosfera destul de prieteneasca.Majoritatea celor prezenti au o conformatie stintifica sau tehnica,iar cei care nu sunt in domeniu(asa ca mine),pur si simplu sunt autodidacti si inventivi.
Astfel am aflat prin atentie multe detalii legate de tehnica,de agricultura chiar,de nazunitele si scenariile altor oameni care incearca sa se implice in schimbare,unii dintre ei foarte pragmatici,altii doar idealisti si optimisti,insa au acea vibratie care sustine si amplifica pragmatismul.
Am avut surpriza sa ascult aseara un om care locuieste in Germania,fugit peste granita in 88,si care de 3 ani nu mai foloseste banii.Valentin e inginer electronist,a terminat si fizica atomica,iar la un moment dat sa saturat de sistemul piramidal in care functioneaza orice institutie,si a iesit complet din sistem.A fost provocat in discutie,vorbea prea sigur de sine si astfel a generat un fel de neincredere,iar cind a inceput sa explice cum procedeaza el,a transformat neincrederea in respect si admiratie,cel putin in viziunea mea.Exista peste 400 de grupari de barter in Germania,de liber schimb,in care se ofera servicii,obiecte,alimente chiar,avind un punctaj de implicare in folosul celorlati,astfel in functie de cea ce poti oferii,iti poti asigura necesitatea si chiar mai mult decit atit.Pe de alta parte,cu resursele care le a vut in momentul retragerii si a cumparat o casa in care face tot ce ii vine la indemina,construind,schimbind,creatie practica,cea ce exprima acest om este pur si simplu libertate.
Revenind la grupul ro zeitgeist,cea ce le lipseste din punctul meu de vedere este acea doza de subtilitate.Chiar daca nu realizeaza,interpretarile si tendintele de manifestare sunt tot senzoriale si axate pe gindirea dualist materialista,existind acea convingere ca altii vor schimba lumea,desi fiecare face ce poate la nivelul sau.Cineva mi a spus ca arme o sa mai existe si in viitor,pentru a putea vina si pentru aparare,iar la faza asta ma pierdut,in momentul in care i am spus ca nu maninc carne si vinatoarea,mai ales pentru placere, mi se pare atavica,l am surprins.
Am incercat sa dau o tenta reorientativa discutiilor,explicind ca in fapt nu exista realitate obiectiva,cea ce numim lume este o conventie,un concept cu o oarecare autonomie,existind o singura realitate,a mea,respectiv a noastra,a fiecaruia in parte.
Totusi aproape toti recunosc necesitatea armoniei cu natura si universul,starea de seninatate si echilibru interior,insa deocamdata la un mod teoretic,nu ca un mod de viata practic.Cea ce ii caracterizeaza este cea ce ei numesc activism zeitgeist,respectiv reviste,pliante,intruniri,comunicari,toate pentru a populariza proiectul venus.Este foarte bine asa,insa seamana cumva cu activismul de partid,iar vremea turmelor de convingeri,cu noi si ceilati,a apus.
Jaques Fresco,cel care a pus bazele proiectului venus are 92 de ani(acum am aflat si eu cu surprindere),desi nu arata decit cel mult 70,iar cind a fost intrebat in diverse ipostaze cum crede ca va arata viitorul,desi toata viata sa ocupat de tehnologia viitorului si de solutii practice in mai toate domeniile,a raspuns sincer:Nu stiu.
Economia bazata pe resurse si nu pe profit este proiectia socio economica cea mai importanta a proiectului venus,recunoscind faptul ca tehnologia,chiar si la nivelul actual,poate inlocuii majoritatea muncii prestate de om,astfel pornind de la cea ce avem,posibiltati si resurse,putind asigura necesitatea la nivel planetar.
Disparind ideea de profit,dispare si supraproductia,nevoia de stocuri si economii,detensionind aproape toate nivelele de manifestare sociale si economice,practic o suprapunere pe legea necesitatii.Omenirea ca un ansamblu,poate creea exact cea ce trebuie,nici mai mult nici mai putin,problemele tehnice si de organizare fiind rezolvate pe masura ce apar.
Un aspect de reorganizare care l am gasit in alta parte,pe blogul uni om pe care il respect sincer:Ultimus Romanorum,presupune renuntarea la structurile piramidale la orice nivel,si trecerea la structuri socio economice de tip retea,noduri bazate pe prietenie si colaborare cu acelasi sens,avind ca si legatura coordonatori intre mai multe astfel de noduri,scopul lor fiind de a asigura legatura intre noduri si a sintetiza anumite informatii,implicarea nefiind in a conduce cit a fluidiza.Acest aspect de organizare seamana cu un fractal:).
Din nou intorcindu ma la grupul ro,pot spune ca inceputul a cea ce se prefigureaza este optimist,pozitiv si constructiv.Sper ca Jaques Fresco sa decida, are aceasta forta si posibilitate,de a ramine in acest plan inca citiva ani,el avind solutii practice la foarte multe aspecte,intilnirea lui cu Einstein pe cind era un tinar inginer generind inca de pe atunci diferenta intre stiinta teroetica si cea aplicata.In timp ce Fresco incerca sa spuna despre proiecte sociale,aplicabile si constructive,Einstein perora pe partea abisala a stiintei teoretice,practic neinteresindu l soarta omuletilor,cit propriile realizari stintifice.
Cind am venit in cercul zeitgeist ro cu ideea de loc,respectiv mici comunitati de prieteni in natura,autonome si creative,deja o parte erau orientati in acest sens,unii avind chiar progrese,altii fiind prezenti cu totul in acesta imagine,deci e un fond general de autonomie,de libertate,intr un consens general al schimbarii,iar eu consider ca vechiile structuri pur si simplu isi vor pierde credibilitatea si se vor stinge de la sine atunci cind omenirea per ansamblu este pregatita sa accepte altceva,un alt mod de viata.
Exista un flux de adevar la toate nivelele,falsitatile se simt si nu mai impresioneaza,chiar si stirile aservite unui interes sau altul mai scapa cite un adevar,ex: stropirea cu intium-cobaii europei.Exprimat grafic, cresterea frecventei de manifestare proiectata in schimbari de tot felul,reprezentata de oameni de stiinta care au folosit impartirea temporara pe baza numarului de aur a lui fibbonacii se prezinta astfel:O schimbare majora in 2009(asa zisa criza),citeva in 2010,urmind ca frecventa sa creasca catre lunar,saptaminal,apoi schimbare in fiecare zii,cea ce ne aduce intr un lant elicoidal de readaptare permanenta,greu dar maret prin cea ce reprezinta,si eu sper ca cea mai mare parte din mine,respectiv din omenire,sa faca fata schimbarii,respectiv rearmonizarii,readaptarii,transformarii.

2 comentarii:

  1. Interesant ! In randurile tale am descoperit o idee mai veche de-a mea. De fapt, mai multe. Independenta energetica, relationarea in cadrul unor grupuri de dezbateri - ai vazut ca am incercat ceva similar, si mobilizarea oamenilor. Din pacate, cei care isi depasesc conditia sociala si rationala sunt extrem de putini. Promit sa tin aproape. :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mersi pt informatii, mie personal mi-a folosit sa aflu mai multe despre miscarea asta. Off-topic...percep cumva un pic de , eu stiu, ambitie, incrancenare din directia ei, nu doar un activism sincer si deschis. Sau mai exact ca le scapa unele lucruri (dincolo de ce ai remarcat si tu, ca sunt prinsi totusi in dualitate).

    RăspundețiȘtergere