In acest acum,sfatul unui prieten transmis printr un simplu mesaj de felicitare de sarbatori se potriveste cel mai bine,si anume cei trei S(probabil de la Sine);
SIMPLITATE-SINCERITATE-SENINATATE
Aceste trei stari sunt cea ce cred ca se potriveste cel mai bine cu mine acum,si nici macar nu stiu cum as putea transpune in cuvinte tumultul de trairi aflate in acestea.
Exista o condimentare cu noi si noi informatii,insa in seninatatea de fond,totul apare intr o lumina noua iar diferitele controverse se armonizeaza de la Sine,doar miscind usor din aripile zimbetului interior.Cine experimenteaza alaturi de mine,stie prea bine cum seninatatea este rezolvarea tuturor problemelor,cum un zimbet senin,asimileaza,armonizeaza,genereaza,daruieste si mai ales deschide calea catre intelegere la modul direct,prin traire si nu prin gindire.
Opus trairii senine este incrincenarea si incapatinarea,stari pe care le am experimentat din plin intr un trecut care deja nu imi mai apartine,desi majoritatea imaginii exterioare,respectiv felul in care sunt vazut si interpretat,tine de acest trecut.
Eu ma straduiesc sa nu mai compar imaginea din trecut cu cea din prezent,sa iau oamenii asa cum sunt acum,fara idei si pareri preconcepute,comparatii care daca nu mi se potrivesc mie,de buna seama ca nu se potrivesc nici celor din jur.
Astfel ofer posibilitatea fiecaruia de a fi diferit,de a ma contrazice si de a se contrazice pe el insusi,asumindu ne impreuna libertatea,fiindca mult prea mult ne am straduit sa ne schimbam reciproc,avind impresia ca al schimba pe celalalt este cea ce ne defineste,desi observ cu acelasi zimbet,ca propria schimbare influenteaza direct modul in care se comporta ceilati,si ii poti vedea permanent intr o lumina noua.
Sinceritatea consider ca nu este o problema pentru nimeni,chiar si cei nesinceri cred intr un alt fel de adevar si traiesc dupa propria credinta,desi calea presarata cu fapte pornite din nesinceriate se vede la naibii de bine de pe aripile zimbetului,dar le respect alegerea si creatia. Chiar si cel mai inversunat in iluzionism are momentele lui de sinceritate care,zic eu,compenseaza toate momentele false,false din punct de vedere al observatorului,nu al traitorului.
Sinceritatea pleaca din recunoastere,cine si cum sunt ,si este o stare pur interioara,daca iti poti recunoaste faptele sincer si nu ascunzi nimic fata de tine,apoi fata de cei mai apropiati,apoi in toate situatile cu care te intilnesti,spontan,transant,natural si senin actionezi,esti sincer.
Este o pornire interioara care genereaza trairi ciudate la inceput,pentru ca mintea spune ca nu este prudent sa spui chiar totul,dar in general nu spui totul,spui cea ce trebuie.Chiar cu riscul de a soca prin deschidere,spontaneitatea naturala nu poate fii decit sincera,iar retinerile si abtinerile sunt o forma de temeri pe de o parte si de control pe de alta parte,in fapt o forma de autolimitare.
Bineinteles ca se cere acea doza de bun simt,sinceritatea nu este o forma de defulare,iar aceste trei stari punctate mai sus actioneaza impreuna si este imposibil sa fii pus in situatii tensionate atunci cind esti SINCER
Acum cu simplitatea,informatiile de tot felul pot fii foarte stufoase,unele genereaza controverse,altele strai neplacute:de tristete,de dezamagire,de comparatie cu altceva mai bun,insa toate astea se intimpla atunci cind gindesti informatia.Atunci cind reflectezi la cea ce aflii apare o sinteza si o compensare,informatiile cele mai contoversate isi au echilibrul intr o sinteza naturala pe care constiinta si constienta o reflecta la modul cel mai natural,si cel mai SIMPLU.Citeva cuvinte SIMPLE,armonizeaza si elimina orice conflict interior sau exterior,pe aceleasi minunate aripi ale zimbetului.
Trebuie totusi sa punctez faptul ca nu sunt un fel de robotel timp si zimbitor,care peroreaza numai lucruri placute si sincere,toate aceste stari punctate mai sus tin de trairea pur interioara,este o stare generala de fond ,si nu o fateta de prezenta publica care sa genereze noi interpretari,asa zisa masca a initiatului.
Citeodata este necesar sa fii cea ce esti manifestind cea ce nu esti,asta tot ca si armonizare a unor informatii controversate sau a unor experiente mai tensionate,este un fel de preventie.Actiunea dura, transanta previne posibilitatea de a genera noi conflicte,insa asta tine de capacitatea de a anticipa pe de o parte si de bunul simt de alta parte.
Si anticiparea este o stare de fond,insa trebuie sa tinem cont ca suntem traitori de posibilitati insiruite pe o linie temporara,posibiltati care se aliniaza functie de o multime de factori interni si externi,iar esecul unei anticipari nu este decit alegerea unor posibilitati de pe alta linie temporara.Avind in vedere ca toate aceste posibilitati sunt infinite,alegerile noastre sunt infinte,iar capacitatea de anticipare este infinita,faptul ca cea ce ne am reprezentat nu se manifesta,este o confirmare a infinitului,nu un esec individual.
Toate aceste experiente sunt ,asa cum am prezentat,o stare generala de fond.
Ma prezint in fata celor care cititi aceste rinduri nu pentru a oferi o cale proprie care poate fii aplicata general,ci dintr o porinire naturala de a impartasii.Incerc sa ma vindec de iluzia ca a schimba ceva insemna schimbare,schimbare nu imi apartine,ia vine de la Sine si nimic nu compenseaza Bucuria vietii,nici o informatie nu schimba fervoarea cu care fiecare ne traim pe noi insine.Aceasta bucurie de a fii apare cu efort,e drept,dar odata aflat pe aceasta cale,cu acel fond,acea stare de 3S prezentata mai sus,si cu deschidere catre cunoastere de orice fel devine ireversibila.
Si asta indiferent de sinusoida, de oscilatia care citeodata ne aduce si in situatii in care bucuria pare estompata,insa daca reusim sa pastram fondul general,intelegind ca aceste trairi mai joase tin de factori externi care nu ne apartin(sau ne apartin dar sunt trecatori) si de o minte care in general minte,ne reintoarcem la noi insine in aceasi bucurie,cu aceleasi 3S la baza,fiindca aici este casa noastra.
In fiecare dimineata zimbesc fara un motiv anume,lasind seninatatea sa ma patrunda,si daca am noroc,ma tine toata ziua:)
Mergi cu incredere in directia viselor tale. Traieste viata pe care ti-ai imaginat-o.
RăspundețiȘtergereHenry David Thoreau
Ideologul partidului, cel care crease programul si platforma partidului, cea mai stralucita minte politica creatoare, recunoscuta de catre toti contemporanii sai, primi la Congres, in semn de omagiu din partea partidului, functia de vicepresedinte. In aplauzele participantilor, ideologul, cu smerenie, o accepta. In acel moment isi pierdu lumina.
"Niciun maestru vrednic de acest nume n-a lasat sa i se intample o zi, ci si-a creat singur ziua." Ramtha
RăspundețiȘtergereInvatacelul intra in stare de meditatie si se concentra asupra extragerilor de la Loteria Nationala, ce urmau sa se petreaca in urmatoarele doua ceasuri... Mama lui era foarte bolnava si isi pusesese speranta in biletul de loterie. Gandi cu voce tare, vizualizand bilelele si insistand pe fiecare numar in parte: 16, 28, 9, 44, 40, 12...
Seara se prezenta la postul de Politie cu lozul castigator si se autodenunta.
-Bati campii! Iesi afara!
In acel moment se ilumina.
Draga Adi,
RăspundețiȘtergereUite ca fara sa ne intelegem in prealabil, calcam pe aceeasi carare dar o descriem diferit. Unul din paradoxurile aparente ale studiului mintii cu care se ocupa budistii tibetani este si acela ca, dupa ce ai studiat si practicat anumite tehnici de cunoastere a mintii, incepi altele care le contrazic pe unele despre ale carui adevar erai sigur inainte. Metafora cu cele cca 1.000 de ipostaze ale mintii dau impreuna "cunoasterea" si in consecinta iluminarea. Asta fiind calea grea. Budistii Zen, care si ei la randul lor se lasa supusi meditatiei si invataturilor budiste, aleg calea care aparent este mai usoara, dar ale carei adevaruri, cu nimic mai prejos decat cele cunoscute de tibetani sunt valabile secvential, momentan iar nu definitiv cum ar parea ca se intampla la ceilalti. Adevarul cu "A" trebuie sa se afle in iluminarea totala pe care si-o doresc si unii si ceilalti.
Observatiile tale sunt corecte, adevarate si fara consecinte in plan moral, caci nu esti cu nimic mai adevarat astazi spunand anumite lucruri, fata de alataieri, cand parea ca sustii cu totul altceva. :)
Faptul ca reusesti sa traiesti "zambetul" valoreaza cat un car de teorie si "cunoastere". Si asta conteaza pana la urma, exact ceea ce sustineai:
SIMPLITATE-SINCERITATE-SENINATATE
Si eu cred la fel.
Crezi la fel sau traiesti asta?
RăspundețiȘtergereIn cea ce priveste asa zisa contradictie,ma crezi ca nu imi pasa?
Cui trebuie sa dau socoteala cind ma contrazic?
Si mai e si smecheria cu traitul in prezent,ce a fost ieri,e istorie de acum,retraitul amintirlor nu te ajuta sa te regasesti,pentru ca cel care a fost nu mai este,dupa ceva ani nici macar fizic.In plus,suma trecutului e acum,daca consecintele sunt pozitive si constructive,e ok:)
Traiesc asta dar de multe ori imi dauneaza la pragmatism. :) Sincer! :)
RăspundețiȘtergereFireste ca nu trebuie sa dai socoteala. Nici macar tie. Si mie mi se intampla sa ma contrazic, de multe ori fiind de vina unghiul de abordare care imi da atitudini diferite despre acelasi lucru in situatii diferite. De aceea de multe ori evit sa polemizez, caci ajung uneori sa sustin ceva care se supune unui tip de rationament care poate ca imi este impropriu.