Sau armonie prin cunoastere,respectiv legatura intre ce stiu,ce cred ,si cum sunt intre ceea ce stiu si ceea ce cred.
miercuri, 15 decembrie 2010
Evolutie sau miscare
Am avut parte de multe reactii contrare cind am folosit un cuvint care mie mi se pare sugestiv,avind in vedere faptul ca reflecta o stare colectiva nu o caracteristica individuala.Este vorba de primitiv,primitivism.
Mentionez de la inceput,imi sunt dragi oamenii asa cum sunt ei.Am in jurul meu oameni foarte limitati sau foarte deschisi la minte,oameni care se "descurca" si oameni pesimisti si negativisti care isi consuma propia neputinta intr un necaz si o problema generalizata.Insa cu bune - rele,TOTI TREC PRIN VIATA aproximativ egal.
Faptul ca suntem atit de diferiti subliniaza perfectiunea creatiei,avind toate tipurile de manifestari in cadrul aceluiasi proces comun al existentei,iar unitatea noastra este esenta noastra,zimbetul neutru din spatele a tot cea misca.
Daca reusim sa sesizam acest zimbet care leaga totul la un loc,realizam ca unitatea este abstracta si haotica pentru noi,experiente disparate aparent care se leaga intr un mod miraculos in spatele iluziei proiectata in general de mintea noastra,nu de sufletul nostru.
La nivel de suflet oamenii sunt uniti si nu au absolut nimic unii cu altii,dovada ca intr o stare pozitiva,de bucurie si seninatate,ii intelegi pe toti,chiar si pe cei mai limitati.
Insa la nivel de minte intervine neincrederea,temerile,falsele imagini,traditile si obisnuintele care pur si simplu separa oamenii,insasi discutiile de la o minte la alta sunt sterile,pentru ca diferentele dintre noi sunt de fapt diferente de mentalitate si perceptie,nu de esenta vie a cea ce suntem.
Atunci cind doi sau mai multi oameni isi zimbesc,rid la un banc,se bucura impreuna de o stare comuna,puntea care se leaga intre ei este curcubeul existentei si toate barierele dispar.
Insa prinsi in mintea orizontala,duala si partinitoare,nu ne vedem asa cum suntem cit asa cum credem ca suntem.
Acum legat de primitivism,caracteristica pricipala care reflecta primitivismul este inconstienta,alaturi de o puternica influenta a instinctului.Multi inca mai cred in supravietuire si nu datorita lor cit datorita faptului ca sunt influentati de perceptia senzoriala si de sistemul creat astfel incit se adapteaza perceptiei senzoriale.
Un om cu perceptii elevate nu isi prea prinde mintea cu ce maninc,ce beau si cum fac sex,aceste aspecte fiind o mica parte din aspectele FIINTEI.Deasemenea cea ce numim evolutie ne scuteste de a ne prinde in fleacuri,trecatoare si efemere,constienti fiind de faptul ca procesul etern numit viata nu inceteaza niciodata,iar noi suntem insasi viata exprimata individual,in timp ce toate manfestarile vietii sunt aspecte in continua transformare.
Punctul de vedere ideatic fata de cel primtiv genereaza o sinteza armonica a evolutiei in care oamenii traiesc la mijloc,intre doua ape,oscilind intre lumea potentiala si cea asa zis reala,cea potentiala fiind cea care creaza premisele si baza celei reale,reala din punct de vedere al perceptie fizice.
Putem spune ca lumea reala este intradevar reala,muntii sunt munti,apele ape,exista cladiri si sisteme de gindire vechi de sute sau chiar mii de ani,insa asta depinde foarte mult de perspectiva care ne o putem permite,iar perspectiva reala asupra vietii in sine,transcede spatiul si timpul.
Este greu de trasat o linie de genul,daca nu faci filozofie esti primitiv,sau daca nu ai ginduri marete,existind oameni simplii care au transcens primitivismul din ei prin simpla recunoastere si prezenta,faptele si felul lor de a fii neputind fii incadrat la modul instinctiv si senzorial de perceptie.
Cind ma refer la primitivism,ma refer de fapt la perceptia si constienta de masa,la tot ce zboara se maninca,la faptul ca cea spun cei destepti e intotdeauna adevarat,la faptul ca o masa de oameni este usor de manevrat si manipulat iar anumiti indivizi din masa, nu.La nivelul actula de evolutie intreaga civilizatie e primitiva prin intregul sistem dihotomic si nearmonios de perceptie a valorilor,prin evidentierea ierahiilor si separarilor de tot felul,o minte colectiva defecta care se traduce in general prin dizarmonie,si asta la toate nivelele perceptibile.
Noi aici putem sesiza efectele,cea ce rezulta din perceptia si actiunea colectiva,cauza fiind fiecare dintre noi si tot fiecare dintre noi isi reconstruieste propria i lume pornid de la un alt sistem de referinta si valori,cu inertia specfica acestei lumi,insa cu speranta si incredere.
In mod firesc si normal,cei care stiu,care cred, pot si vad mai mult ar trebui sa aiba grija de ceilalti si sa ii sustina in deschidere treptata,acesta ar fii sensul unei evolutii firesti si responsabile,insa prin sistemul de valori fals construit,cei care intradevar stiu,pot si cred,aici incadrindu se o mare masa de oameni de toate tipurile si categoriile,sunt tinuti de o parte,prin separare,neincredere si dezinformare.
In schimb cea ce apare ca evident la toate nivelurile de ierahizare este lenea si conservatorismul,toate sistemele sociale,economice,stintifice sau religioase tinzind sa conserve un sistem de valori vechi in loc sa incerce macar sa creeze unul nou.
De aceea,primitivismul nostru ca specie este exacerbat prin orice mijloace,macar sa nu ne plictisim,avind in vedere ca "desteptii" planetei se ocupa de conservare si inertia specifica intr un mod laborios.
Ca si concluzie,nu cred in stagnare,iubesc viata in sine , fiind procesul dinamic care leaga si dezleaga toate lucrurile.Cred cu toata fiinta ca acea alegere a oilor de capre in gindurile noastre creeaza la un moment dat un echilibru dinamic in actiunile si evolutia noastra,chiar daca acest proces dureaza 10 sau 1000 de ani.
Si cred de asemenea ca asa cum am creat probleme de tot felul,putem crea si solutii,fiecare in parte pentru sine,si toti impreuna.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Foarte bun articolul! Suntem ca niste piese de puzzle definite prin propria distinctivitate si unicitate, dar acestea sunt esentiale tocmai pentru afisarea armoniei si perfectiunii comune reflectate de intregirea platformei de puzzle, la care fiecare individ este esential prin faptul ca este si prin ceea ce este!
RăspundețiȘtergereFoarte frumos, o explicatie poate care ar trebui sa o cunoasca mai multa lume ;asa vom putem crea acea legatura profunda de compasiune ca sa devenim noi insine.
RăspundețiȘtergereLA MULTI ANI!
Draga Domnu Adi,
RăspundețiȘtergereNe iubim da' pa bucatele, pa grupuscule. Si tot asa ne ajutam.
Da-ti-ar Mniezau sanatate si putere, ca Lumina vaz ca ai! Sa te-ajute Mniezau in toate cate le gandesti si le faci! Numa' bine iti doresc, tie, familiei tale, prietenilor tai! Cre'c-ar trebui sa urez la tot Mapamondu sau la tot Universu, da nu-mi ajunge imaginatia. Io deocamdata ma opresc la la voi!
Craciun fericit si sarbatori ca lumea. Si noroc in casa!
Cu prietenie,
Ptruptrucea!
:))
Salutare, omule!
RăspundețiȘtergereAm venit sa te urez:
fie-ti sarbatorile minunate, fericite si pline de spiritualitate!
pentru tine, cu drag
CRACIUN de POVESTE!
Acest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereAcest comentariu a fost eliminat de autor.
RăspundețiȘtergereFoarte, foarte bun! Astea sant lucruri la care cuget si eu in ultimele 3 luni de zile. Toate aspectele pe care le-ai descris ma intereseaza maxim. Iti multumesc ca am putut sa citesc asa ceva :)
RăspundețiȘtergerebuna,tot eu sunt:iubire oameni si ganduri...vad ca ma ai in blogroll.nu am mai scris demult acolo si mi s-a dezactivat blogul.iata-l pe acesta nou: http://iubiresifrumusete.blogspot.com/
RăspundețiȘtergere